PocoPoco Home Reizen Foto's Gastenboek 2

           

Terug naar de Reispagina van La Ruta Maya

 

Hieronder volgt een aantal (praktische) zaken die handig zijn voor wie deze landen wil bereizen.

 
  Beste Reistijd Geld - Creditcard en PIN automaten  
  Tijdsverschil Veiligheid en gezondheid  
  Taal Elektriciteit  
  Reizen op La Ruta Maya Fotografie  
  Inpaklijst - The Essentials Internet  
  Eten en drinken Bedelen en giften  
 
 

Beste reistijd

  De beste reistijd voor Yucatán, Campeche, Quintana Roo (Mexico), El Petén (Guatemala) en Belize is er van afhankelijk hoe goed je tegen de combinatie van warmte en hoge luchtvochtigheid kan. Van Mei tot en met Oktober (regenseizoen en winter tegelijk) kan het in deze gebieden erg warm en vochtig zijn (het schijnt er de rest van het jaar trouwens ook erg warm te zijn).

Als je 2 weken in een hotel in Cancún zit, met airco en het strand op 3 minuten afstand, is het misschien niet zo belangrijk. Wij vonden het echter erg zwaar om onze nieuwsgierigheid te combineren met uitputtende omstandigheden. Het was dan ook erg prettig dat het in Chiapas en de hooglanden van Guatemala een stuk frisser was. De zomer schijnt een stuk meer gematigd te zijn. Het toeristische seizoen loopt van December tot Maart. In onze ervaring kwam het er in Mexico en Guatemala vooral op neer dat 's middags het een paar uur goed kon regenen en de rest van de dag best aardig weer was.

 
 
 

Tijdsverschil

  De tijd in Mexico, Guatemala en Belize is GMT-6, wat betekent dat het 7 uur vroeger is dan in Nederland. Belize en Guatemala kennen geen zomertijd/wintertijd regeling. Mexico kent wél een zomer-wintertijd, op sommige stukjes van Yucatán en Chiapas na.  
 
 

Taal

 

De voertaal van Mexico en Guatemala is Spaans of beter gezegd: een van de Latijns Amerikaanse versies ervan. In de wat meer toeristische delen van Yucatán en Quintana Roo (Mérida, Cancún, Chichén Itzá etc) spreekt een behoorlijk aantal Mexicanen (een beetje) Engels. Op het overgrote deel van La Ruta Maya ben je echter op Spaans aangewezen en kan het dus geen kwaad om hier enige kennis van te hebben. Vergeet niet om een woorden- of zinnenboekje mee te nemen, of voor vertrek misschien wat lessen te nemen. Ook zijn er veel reizigers die in Antigua of rond het Lago de Atitlán (Guatemala) taallessen nemen.

In de gebieden die je tijdens de Maya route bereist wordt vaak een versie van de Maya taal gesproken. Vooral het K'iche is in Guatelmala nog vrij courant. De x, die onder andere veel voorkomt in Maya-plaatsnamen (zoals Uxmal), wordt uitgesproken als een "sh". Dus: niet Oeksmal, maar Oeshmal. De meeste Maya-afstammelingen spreken Spaans.

In Belize spreekt men voornamelijk Engels, wat gezien het koloniale verleden (Belize heette vroeger British Honduras) niet zo vreemd is natuurlijk.

Er is een aantal verschillen tussen het Castilliaans (het Spaans zoals het in Spanje wordt gesproken) en het Latijns Amerikaanse Spaans. In de eerste plaats wordt het Spaans in Latijns Amerika veel trager gesproken dan het rappe Castilliaans. Een ander groot verschil is dat de "c" en de "s" in het Castilliaans een beetje als de engelse "th" klank worden uitgesproken, terwijl in Latijns Amerika deze klanken veel dunner worden uitgesproken.

 
 
 

Reizen op La Ruta Maya

 

Er zijn natuurlijk legio manieren om binnen Mexico, Belize en Guatemala te reizen, die over het algemeen perfect beschreven staan in alle reisgidsen. Ik zal me dan ook beperken tot de dingen die ons opvielen.

Taxi's

In de toeristische delen van Mexico zijn de taxitarieven vaak fors hoger dan in Chiapas of Guatemala het geval is. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat de prijs meestijgt met de vraag. Toch loont het zich om, vooral als de prijs relatief hoog is, af te dingen. Zo konden we in Yucatán en Quintana Roo meestal wel minstens 25% van de prijs af krijgen. Vooral bestemmingen waar geen colectivo naar toe rijdt hebben een vaak overtrokken ritprijs. Een goed voorbeeld hiervan lees je hier.

Algemene taxitips: spreek de prijs aan het begin van de rit af, liefst in het Spaans. Let vooral op het verschil tussen bedragen als 14 en 40, wat in het Engels nogal op elkaar lijkt. Officiële taxichauffeurs horen eigenlijk een vergunningskaart te hebben, je zou hier naar kunnen vragen. Over het algemeen zit het wel goed als je een taxi van een van de grotere plaatselijke bedrijven neemt. Neem NOOIT een spontaan aangeboden rit van een particulier aan; het is het risico (van bijvoorbeeld beroving) niet waard.

Colectivo's

Colectivo's zijn minibusjes die meestal volgestouwd langsracen terwijl iemand in de deuropening staat en roept waar ze naar toe rijden. Niet de meest comfortabele manier, maar wel relatief goedkoop en veilig. Colectivo's zijn vooral een goed vervoersmiddel om van de uitstapplek van een (interlokale) bus een lift naar het centrum van de stad te krijgen.

Pick-Up Trucks

In Guatemala komt het regelmatig voor dat pick-up´s het personenvervoer verzorgen van de hoofdweg (waar de chickenbus over rijdt) naar de kernen van de kleinere dorpjes. Een soort colectivo dus, maar dan voor de routes die minder druk bereisd worden. Het is een goede manier om goedkoop, snel en "veilig" dit soort afstandjes af te leggen. Veilig is vooral in de zin van berovingen e.d. bedoeld; niet iedereen zal zich veilig voelen terwijl hij of zij met 10 man in de open laadbak van een pick-up zit die met 80 km/h over de snelheidsdrempels scheurt. Dat maakt het overigens wel tot een belevenis.

Busreizen

In Guatemala zijn de zogenaamde chicken busses een bekend fenomeen. Een reis door Guatemala is niet compleet zonder minstens één keer de chaos van een reis met de chicken bus meegemaakt te hebben. Als reismanier zijn ze ideaal: je kunt ze overal aanhouden, ze stoppen waar jij dat wilt, ze kosten erg weinig en er komt bijna altijd binnen 30 minuten eentje langs. Nadelen zijn er ook: je moet continu alert blijven, je bagage ligt bovenop de bus (regen!), de bankjes zijn veeeel te klein en de bus is pas vol als er gevaar voor verstikking dreigt.

De capriolen en inhaalmanoeuvres die de chauffeurs uithalen met die gruwelijk lompe bakbeesten zijn opzienbarend. Sowieso is het wegverkeer in Guatemala een kamikaze-aangelegenheid, maar van buschauffeurs verwacht je zoiets eigenlijk niet. Misschien heeft het er mee te maken dat de meeste chauffeurs er uit zien alsof ze nog niet meerderjarig zijn.. Hoe je het ook aanpakt, de chicken bussen zijn erg goedkoop. Een rit van Quetzaltenango naar Totonicapán (anderhalf uur) kost je 80 cent. Maar let op: vooral voor de chicken busses die lange afstanden afleggen zijn veel proppers actief. Voor je het doorhebt, hijsen ze je rugzak hun eigen bus op. Je betaalt altijd voor de hele reis, ook al zou je bij de eerste kruising er al uit willen. Het loont zich dus om op de chaotische busterminal even rond te lopen tot je een bus hebt gevonden waarvan jouw bestemming niet te ver van de eindbestemming van de bus afligt.

Voor de echt lange afstanden kun je beter de interlokale bussen nemen. Grote maatschappijen zijn bijvoorbeeld ADO, Oriente, Mayab (Mexico) en Linea Dorada (Guatemala). De economico klasse is dan wel goedkoop, maar reken in dat geval wel op ouder en slechter materieel (dat dus bv pech krijgt) en mogelijk erg smerige stoelen/interieur. Niet het einde van de wereld, maar als je 8 uur moet dan is het fijn als je een beetje lekker kunt zitten en de kans op panne zo klein mogelijk is.

Wat nachtbussen betreft kun je hier meer lezen.

 
 
 

Inpaklijst

 

Hoe luxueuzer je vakantie is, hoe minder je gebonden bent door het gewicht van je bagage. Qua kleding is het raadzaam om een goede trui mee te nemen (deze kun je natuurlijk ook erg goed ter plekke aanschaffen) en een winddichte jas. Absolute essentials  (wat mij betreft) zijn:

 • lakenzak
 • slaapzak
 • thermisch ondergoed
 • DEET, (blaren)pleisters, rekverband
 • Hadex (waterontmettingsmiddel) en handdesinfectans
 • Immodium en ORS
 • afvoerstopje, om een handwas te kunnen doen
 • moneybelt
 • hangslotje en eventueel een staalkabel met lussen
 • rip-ties (om bv een transporthoes van je rugzak tijdelijk dicht te kunnen doen)
 • herriestoppers
 • zonnebrand en after sun
 • waterdichte zakjes voor waardevolle papieren
 • ducttape (voor van alles)
 • bolletje touw
 • kopieën van je paspoort, verzekeringsgegevens, belangrijke telefoonnummers en reserveringen
 • Als je waardevolle (foto)apparatuur meeneemt: kopieën van de aanschafnota's zodat je bij diefstal aangifte kunt doen.
 • voor verdere tips over fotografische apparatuur; zie hier.

Aangezien een groot deel van de Mayaroute in malariagebied ligt:

 • klamboe en een schroefhaakje om deze op te kunnen hangen als er niets anders is. (ducttape wil bij betonnen plafonds ook wel eens helpen.
 • luchtige kleding met lange mouwen en pijpen
 • tekentang en eventueel een slangenbeetpomp
 • poncho (je bent Nederlander of je bent het niet), ook erg handig om je daypack bij langere plensbuien droog te houden.
 • malaria medicatie (voor zover aangeraden door bijvoorbeeld de GGD)
 
 
 

Eten en drinken

 

Het drinkwater is niet geschikt voor consumptie. Het is aan te raden om alleen maar water te drinken dat gekookt, gefilterd en ontsmet is, of fleswater natuurlijk. Let bij de laatste optie wel op dat de fles nog de originele sluiting heeft en niet opnieuw gevuld en verzegeld is. IJsklontjes in je glas zijn mogelijk verdacht.

In dit soort landen neemt men het vaak wat minder nauw met de voedselhygiëne. Mede hierom is het verstandig om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het een risico om gewassen of geschilde groenten en fruit te eten, vooral omdat het mogelijk met besmet water is gewassen. Wie op safe wil spelen eet in geen enkel geval dit soort eten, al kan dat dus betekenen dat je gedurende je vakantie maar weinig vitamientjes binnenkrijgt. Je kunt vragen of het fruit/groente gewassen is met "agua purificada" en de algemene indruk van de gelegenheid telt natuurlijk ook mee.

Toch zou ik altijd voorzichtig blijven met groente en fruit die niet vers klaargemaakt zijn, of ze nou in agua purificada gewassen zijn of niet. De garnering op je bord bijvoorbeeld (blaadje sla, plakje tomaat) kan namelijk al heel lang geleden klaargemaakt zijn. Eet geen (rauwe) vis in gebieden die niet dicht bij de zee, een rivier of een groot meer liggen.

De betrouwbaarheid en kwaliteit van het eten is vaak heel goed te zien aan de hoeveelheid en het soort bezoekers van een restaurant of lunchlokaaltje. Hoe drukker het is, hoe hoger de "turnover" snelheid. Dit verkleint de kans dat etenswaar al langer geleden klaar gemaakt is. In onze ervaring is het vaak een goed teken als er veel locals aan het eten zijn. Niet alleen betekent het dat het eten wat meer representatief voor het land is (in tegenstelling tot de wereldwijd verkrijgbare pizza's en hamburguesas), maar ook dat het kennelijk onder de plaatselijke bevolking goed aangeschreven staat. Informeer altijd even naar het menu del dia.

Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen en verstandige adviezen kan het nog altijd misgaan; lees hierover meer in het reisverhaal van Peru!

 
 

Geld, creditcard en PIN automaten

 

De munteenheid van Mexico is de Peso (meervoud Pesos). Om het verwarrend te maken, is het symbool voor de munteenheid het welbekende dollarteken ($). De wisselkoers is 1 Euro : 16,03 Pesos (jan 2008).

De munteenheid van Guatemala is de Quetzal (meervoud Quetzales). Het symbool is Q. De wisselkoers is 1 Euro : 11,21 Quetzales (jan 2008).

De munteenheid van Belize is de Belize Dollar. Het symbool is $ (wederom lekker verwarrend) of Bz$. De wisselkoers is 1 Euro : 2,88 Bz$ (jan 2008).

Veel van de Latijns-Amerikaanse munteenheiden zijn innig verbonden met de Amerikaanse dollar. Nu de koers van de USD ten opzichte van de Euro erg laag is, zijn ook deze valuta erg goedkoop. Mocht de USD weer terrein op de Euro winnen, dan zullen deze koersen waarschijnlijk ook snel veranderen.

Bussen die richting de grens rijden, nemen vaak locals aan boord die je geld willen omwisselen. Het klinkt nogal louche, maar je kunt zo in onze ervaring vaak toch een behoorlijke wisselkoers krijgen. Ook rond de grensposten stikt het van de mannetjes met dikke, vettige bundels bankbiljetten in hun handen die zich om je verdringen, terwijl jij probeert door de douane te komen. Ook hier kun je een goede koers krijgen, maar ook vaak niet. Het loont zich om voordat je richting een ander land reist, eerst de meest actuele koers op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld via http://www.xe.com. Let op: veel sites die wisselkoersen vermelden tellen hun eigen provisie op. De net genoemde site doet dit overigens niet.

Voor wie van Belize naar Mexico reist: Belize dollars worden NIET geaccepteerd in Mexico. Mexicaanse banken willen dit meestal ook niet wisselen. Zorg er voor dat je je Bz$ op z'n laatst op de grens Belize-Mexico kwijtraakt!

In grotere winkels en hotels kun je betalen met creditcard. Visa en Mastercard worden het meest geaccepteerd. Sommige hotels en hostels willen bij het inchecken je creditcard nummer hebben; afhankelijk van hoe betrouwbaar het overkomt kun je hiermee instemmen. Doe je dit liever niet, dan kun je voorstellen om vooruit te betalen of een borgbedrag in te leggen.

In de meeste toeristische plaatsen zijn PIN automaten te vinden. Vraag voor de zekerheid bij je bank na of je bankpas in het buitenland geaccepteerd wordt en zo ja bij welke automaten (waarschijnlijk die met het "Cirrus" logo). Ook is het goed mogelijk om met je creditcard te pinnen. In Mexico was het geen probleem om met onze maestro-bankpas te pinnen. In Guatemala en in mindere mate Belize was dit bijna nergens mogelijk!

Zorg er voor dat je niet (zoals wij) zonder behoorlijke reserves naar een Caye vertrekt, want je zult net zien dat 1) het internationale bankverkeer platligt (zoals we meemaakten) en 2) vervolgens geen enkele automaat op de hele Caye je pas blijkt te accepteren. Combineer dat met 3) je creditcard limiet bereikt is (want in Guatemala kon je ook al niet met je bankpas pinnen en heb je dat met je CC gedaan) en 4) Belize wat duurder is dan waar je in Guatemala aan gewend was geraakt. Als je dan ook nog 5) de bank doet geen ENKELE moeite om je te helpen en 6) het weekend is in Nederland (dus je eigen bank is dicht)  erbij optelt, dan kun je je voorstellen dat je niet rustig op je tropisch eiland in de schaduw van de kokospalm luiert. Gelukkig bleek op de aangrenzende Caye een automaat te zijn die wél maestro accepteerde.

Verhoog dus voor de zekerheid maar de limiet van je credit card..

 
 
 

  Veiligheid en gezondheid

Mexico, Guatemala en Belize zijn redelijk veilige landen voor Westerse bezoekers, al zijn er gebieden en omstandigheden waarbij het risico wat groter is. Als toerist kun je vooral te maken krijgen met diefstal, beroving en oplichting. Persoonlijk vond ik het erg waardevol om vooraf een hoop belevenissen van andere (Nederlandse) reizigers te lezen. Regelmatig staan in dit soort verhalen voorvallen beschreven, meestal van oplichting of (kleine) diefstal. In mijn ervaring is het belangrijk om voorbereid te zijn én over te komen.

 • Laat zo weinig mogelijk welvaart zien. Hou je fototoestel zoveel mogelijk in je tas en doe geen dure juwelen om.
 • Vermijd vooral 's avonds slechte en uitgestorven wijken of straten.
 • Laat geen waardevolle spullen achter in je hotelkamer. Wil je iets achterlaten in het hotel, vraag dan of de receptionist het in de caja fuerte (kluis) wil leggen en laat hem een briefje opstellen met de precieze inhoud van wat je achterlaat. Een creditcard kun je misschien maar het beste niet achterlaten; er zijn gevallen bekend van fraude door hotelpersoneel dat het creditcard nummer kopieerde. Als je hotel geen kluis heeft en je wilt je spullen niet meenemen, dan kun je het het beste in kleine gedeeltes verstoppen in je bagage. Ook hier ben je natuurlijk weer kwetsbaar voor malafide hotelpersoneel.
 • Doe geen beurs in je kontzak. Houd je muntgeld en wat papiergeld los in een broekzak, zodat je bij (kleine) aankopen niet je beurs open hoeft te maken (en iedereen kan bewonderen hoeveel erin zit).
 • Draag een moneybelt, ook al zweet je je kapot. Stop mede daarom paspoort e.d. in een plastic zakje in je belt.
 • Zakkenrollers werken vaker in teams; éen leidt af terwijl de andere je tas of iets anders meegrist. Wees alert zodra mensen tegen je aan botsen, iets op je knoeien of op een andere manier je aandacht proberen te krijgen. Dit komt nogal paranoïde over, maar helaas werkt het vaak wel zo.
 • Ga niet in op aanbiedingen om drugs te kopen!! Ook al zou je het daadwerkelijk willen, kan dit een hoop gelazer veroorzaken. Vooral in badplaatsen waar veel (Amerikaanse) jeugd komt feesten, gebeurt het regelmatig dat lokale dealers je benaderen met dit soort voorstellen. Er zijn eveneens gevallen bekend waarin dit een uitlok-operatie van de politie is. Voor je het weet kom je op het 8 uur journaal...
 • Houd te allen tijde je tas/rugzak in de gaten. Zet hem nooit zomaar los naast je neer, maar tussen je benen.
 • Wie er alert uitziet, is meteen een minder interessant doelwit.

Doe bij diefstal of een ander misdrijf altijd aangifte voor je verzekering, maar verwacht niet dat de politie iets onderneemt. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin de politie achteraf bemiddelt tussen dieven en slachtoffers over de prijs waartegen je je spullen weer terug kunt kopen....

 

Nachtbussen

's Nachts reizen wordt alom afgeraden voor de provincie Chiapas, hetzij per bus, hetzij per (huur)auto. Nou hebben wij zelf wél de nachtbus van Mérida naar Palenque (wat net in Chiapas ligt) genomen en dat is allemaal vlekkeloos verlopen. Toch kwamen we andere reizigers tegen wiens bus in noord Chiapas aangehouden en overvallen was. Iedereen moest al zijn geld inleveren onder bedreiging van een machete en (mogelijk) een automatisch geweer. De risico's zijn dus wel reëel..

 

Ambassades en consulaten (jan 2008):

Consulaat Cancún:

Open: ma-vr 09:00-14:00, za 09:00-12:00 Paspoortuitgifte: Nee
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Hoofdpost: Ambassade Mexico, D.F.

Chef de Poste: mw. I. Alegre - Bosman
Ressort: de deelstaat Quintana Roo
 

Adres:
p/a Martinair
Area de Oficinas de Aerolineas, Planta Alta Terminal 2 
Aeropuerto de Cancun
77565 Cancun, Q. Roo

Postadres:
zie adres
 

Tel. 00 52 998 886 00 70 / 998 886 01 34
Fax 00 52 998 886 01 28
E-mail: ibosman@aerocharter.com.mx

Consulaat Mérida

Open: maandag-vrijdag 08:00-17:00
Paspoortuitgifte: Nee
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Hoofdpost: Ambassade Mexico, D.F.
 

Chef de Poste: J.E. Gutiérrez López
Ressort: de deelstaten Yucatan en Campeche
 

Adres:
Calle 64 Nr. 418 entre 47 y 29
Mérida, Yuc
 

Postadres:
zie adres
 

Tel. 00-52-999924-3122/4147/0362/4147
Fax 00-52-999924-4147
E-mail: pixan2003@prodigy.net.mx

Ambassade Mexico D.F.:

Openingstijden:
maandag tm vrijdag: 8.30 tm 13.00 uur

Paspoortuitgifte: ja

Uitgifte NL-identiteitskaart: nee

Chef de Poste: Drs. Cora Minderhoud

Adres:
Av. Vasco de Quiroga 3000
Edificio Calakmul, piso 7
Colonia Santa Fe 
01210 México D.F. 

Postadres: Apartado Postal 10-656 
11000 México D.F. 

Telefoon: (+52) 5552589921 
Fax: (+52) 5552588138 
E-mail: mex-info@minbuza.nl

 

 

Openbare orde en revolutionaire groeperingen

In grote delen van de Mayaroute is het pas sinds korte tijd rustig: tot 1996 woedde er in Guatemala een burgeroorlog en in 1994 begon de opstand van de Zapatista´s in Chiapas (Mexico). Met name het laatste conflict is officieel nog niet geëindigd en is er de oorzaak van dat er veel militairen in het gebied gelegerd zijn. Onvoorziene omstandigheden daargelaten lijkt dit geen factor waar toeristen echt rekening mee moeten houden.

 
 
 

Elektriciteit

 

Neem een wereldstekker mee (of alleen de Amerikaanse adapter)! Controleer voor je vertrek of je adapters geschikt zijn voor de voltages.

Mexico: 125V wisselstroom (AC)

Belize: 110V/220V

Guatemala: 110V wisselstroom (AC)

 
 
 

Fotografie

 

De tips hieronder zijn basaal en algemeen van aard. Voor adviezen over reisfotografie, kijk hier op onze nieuwe fotografiepagina!

Apparatuur

Wie met een (digitale) spiegelreflex op pad gaat, zal de volgende toebehoren goed kunnen gebruiken:

 • Een "standaard" walkaround objectief
 • Een tele objectief voor het fotograferen van dieren (en het onopgemerkt portretteren van mensen). Eventueel in combinatie met een statief of een monopod.
 • Een groothoek objectief
 • Een UV filter als standaard filter
 • Een (circulair) polarisatiefilter; dit haalt veel hinderlijke schittering weg en maakt de kleuren dieper. Vooral de lucht krijgt een mooie diepblauwe kleur (als je met de zon in de rug fotografeert in ieder geval).

Ik heb op nog geen andere plek zoveel stof en andere zooi op de sensor van mijn spiegelreflex gekregen als tijdens deze reis. Om je sensor schoon te houden kun je (voorzichtig) een klein blaasbalgje gebruiken. Er zijn ook speciale kwastjes die (o.a. door middel van statische electriciteit,) de stofdeeltjes van je sensor af kunnen halen. Zorg ervoor dat er altijd een filter op je objectieven zit om beschadiging te voorkomen en als je van objectief wisselt, doe dit zo snel mogelijk en nooit bij stevige wind of in een stoffige omgeving.

In bijna elk internetcafé is het mogelijk om foto's op CD/DVD te branden voor een redelijke prijs. Ook cardreaders zijn vaak aanwezig. Je eigen cardreader meenemen kan ook; sowieso hebben de meeste pc's in dergelijke cafés de juiste USB-drivers al geïnstalleerd om de camera direct aan te kunnen sluiten. Voor de veelschieters onder u: een imagetank is het ideale opslagmedium voor wie lekker los wil gaan. Maar dat weet u als veelschieter natuurlijk al..

Tijdstip

De algemene fotografieregels zijn: vroeg op de dag en later in de middag is het licht zachter en zijn de kleuren het mooist. Zeker in combinatie met een polarisatiefilter zijn later in de middag de mooiste foto's te maken.

Portretten

Wees voorzichtig met het maken van foto´s van mensen. Het is over het algemeen verstandig om eerst te vragen of het mag. Met name Chiapas staat erom bekend dat de bewoners van de meer traditionele dorpen het als vervelend tot zeer erg ervaren om gefotografeerd te worden. In de dorpen rond San Cristóbal de las Casas spelen opvattingen vanuit hun Maya religie een grote rol; fotograferen zou een stuk van de ziel wegnemen. Daarnaast speelt mogelijk ook mee dat men het gewoon niet prettig vindt en dit onder het mom van de traditionele godsdienst binnen de perken probeert te houden. Er zijn legio gevallen bekend waarin fototoestellen afgepakt en eventueel vernield werden. Ook is ooit een vrouwelijke toerist in de hooglanden van Guatemala aangevallen omdat de dorpsbewoners dachten dat ze foto´s van kinderen maakte om vervolgens hun organen te kunnen verkopen(!).

 
 
 

Internet

  Zoals in veel 2e en 3e wereldlanden hebben families relatief zelden internet thuis en daar spelen de middenstanders op in. Het is bijna overal mogelijk om snel en goedkoop internet te vinden. Op de Cayes van Belize is het internet (begrijpelijk) fors duurder.  
 
 

Bedelen en giften

 

Zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, word je als rijke Nederlander regelmatig geconfronteerd met situaties die het begrip "armoede" opnieuw definiëren. Voor mij persoonlijk gold dat ik op veel momenten de behoefte voelde opkomen om er iets aan te doen. De meest voor de hand liggende manier is om geld te geven aan wie het het meest nodig lijkt te hebben. Natuurlijk kun je vaak inschatten of iets écht schrijnend is of niet, maar houd rekening met het toerisme-effect!

Het is niet moeilijk voor te stellen dat de mogelijkheid om met "niets" doen geld te verdienen (bijvoorbeeld met bedelen) een erg aantrekkelijke is. Er gaat dan ook een sterk leereffect van uit; wie eenmaal doorheeft hoe hij of zij er extra zielig of anderszins aalmoeswaardig uit kan zien, komt waarschijnlijk sterk in de verleiding. Vooral in het geval van jonge kinderen kan dat kwalijk zijn; als de kinderen al de kans hadden om naar school te gaan, zullen ouders de kinderen liever laten bedelen, zodat ze geld voor de familie kunnen verdienen. Begrijpelijk, maar niet de bedoeling natuurlijk. Verder schijnt het vaak ontwrichtend te werken op de structuur van het gezin als een van de kinderen meer verdient dan bijvoorbeeld de vader, die in de vaak traditionele gezinnen wordt geacht voor zijn gezin te zorgen.