PocoPoco Home Reizen Foto's Gastenboek 2

           

Terug naar de reispagina van Costa Rica

Hieronder volgt een aantal (praktische) zaken die waarschijnlijk handig zijn voor wie door het land wil reizen.

  Algemeen Geld - credit card en PIN automaten  
  Reizen naar en binnen Costa Rica Electriciteit  
  Tijdsverschil Veiligheid en gezondheid  
  Inpaklijst - The Essentials Fotografie  
  Eten en drinken Telefonie en internet  
 
 

Algemeen

 

De voertaal van Costa Rica is Spaans of beter gezegd: een van de Latijns Amerikaanse versies ervan. Het aantal Tico's dat een beetje Engels spreekt is beperkt, het loont zich dus om wat Spaans in je arsenaal te hebben. Vergeet niet om een woorden- of zinnenboekje mee te nemen, of voor vertrek misschien wat lessen te nemen. In de toeristenindustrie zijn een flink aantal bedrijven in buitenlandse handen; hier kun je vaak ook redelijk met Engels, Frans of Duits terecht.

Er zijn een aantal verschillen tussen het Castilliaans (het Spaans zoals het in Spanje wordt gesproken) en het Latijns Amerikaanse Spaans. In de eerste plaats wordt het Spaans in Latijns Amerika veel trager gesproken dan het rappe Castilliaans. Een ander groot verschil is dat de "c" en de "s" in het Castilliaans een beetje als de engelse "th" klank worden uitgesproken, terwijl in Latijns Amerika deze klanken veel dunner worden uitgesproken. Het schijnt dat wie in Costa Rica als niet-Spanjaard toch z'n best doet om Castilliaans te spreken compleet met slissen vaak wat meewarig wordt aangekeken.

 
 
 

Reizen naar en binnen Costa Rica

 

Vluchten

Voor wie via de USA naar Costa Rica vliegt: bij aankomst of tussenstop in de USA moet te allen tijde een groen I-94 formulier ingevuld worden. Een gedeelte van het groene formulier wordt in je paspoort geniet en moet bij vertrek uit de USA weer worden ingeleverd bij het boarden. Voor een tussenstop geldt dus dat het formulier effectief een uurtje of zo in je paspoort zit en dan weer verwijderd wordt. Dat klinkt een beetje nutteloos, maar zo werkt het nou eenmaal Let op: raak dit niet kwijt en vergeet het niet in te leveren!! Zolang de INS het formuliertje niet terug heeft gekregen, zullen ze aannemen dat je het land nog niet verlaten hebt. Als je dan ooit nog eens een keer in de USA aankomt (bijvoorbeeld voor een nieuwe tussenstop op de terugreis) kun je hier grote problemen mee krijgen. Als er meer dan 3 maanden tussenzit heb je de "tourist visa" tijd overschreden en kun je zelfs tot enkele maanden gevangenisstraf worden veroordeeld! Dit klinkt overdreven, maar er zijn wel degelijk voorbeelden van Nederlanders die zo een onbedoeld lange "tussenstop" maken. Tegenwoordig (vanaf 2009) moet je voor vertrek online al een digitale versie van dit groene I-94 formulier invullen. Dit kan op http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/esta/ .

We hebben het meegemaakt dat vluchtpersoneel van een vlucht met een tussenstop in de USA ons meerdere malen verzekerde dat het groene formulier Niet ingevuld hoefde te worden. Bij aankomst bleek dit onjuist en moesten alle passagiers in de douanehal alsnog die krengen invullen. Wij waren gelukkig eigenwijs geweest..

Het schijnt redelijk makkelijk te zijn om een binnenlandse vlucht naar bijvoorbeeld Corcovado te boeken. We hebben hier echter geen ervaring mee.

Bus

In Costa Rica wordt een groot gedeelte van het toeristenvervoer door bussen verzorgd. Je hebt de grote, trage openbare bussen, die je voor relatief weinig geld naar de meeste bestemmingen kunnen vervoeren. Het is wel een nadeel dat er geen airco in zit: ik wil niet de verwende westerling uithangen, maar het scheelt wel een hoop als je 8 uur in dezelfde stoel moet zitten.

Een alternatief zijn de bussen van bijvoorbeeld Grey Lines. Deze kleinere busjes (capaciteit van ongeveer 20 pax) zijn wat luxuezer en verzorgen diensten tussen de bekendere toeristische bestemmingen. De prijzen zijn wel fors hoger ($25 voor een gemiddelde busreis).

Auto

Het is natuurlijk ook mogelijk om een auto te huren (bij voorkeur een 4WD). De rijstijl in Costa Rica lijkt vooral op de Panamericana nog het meeste op zuid-Italie in de spits; niet echt overzichtelijk dus. Toch lijken de meeste gringos er zonder kleerscheuren van af te komen, dus het Lijkt alleen maar alsof er geen systeem in zit :).

 
 
 

Tijdsverschil

  De tijd in Costa Rica is GMT-6, wat betekent dat het 7 uur vroeger is dan in Nederland. Costa Rica heeft geen zomer/wintertijd.  
 

Inpaklijst

 

Hoe luxueuzer je vakantie is, hoe minder je gebonden bent door het gewicht van je bagage. In het geval dat het niets uitmaakt zou ik vooral wat meer luchtige bovenkleding meenemen. Absolute essentials  (wat mij betreft) zijn:

 • lakenzak
 • klamboe en een schroefhaakje om deze op te kunnen hangen als er niets anders is.
 • DEET, (blaren)pleisters, rekverband
 • Hadex (waterontmettingsmiddel) en handdisinfectans
 • Immodium en ORS
 • afvoerstopje, om een handwas te kunnen doen
 • moneybelt
 • hangslotje
 • herriestoppers
 • zonnebrand en after sun
 • tekentang en eventueel slangenbeet-pomp
 • waterdichte zakjes voor waardevolle papieren
 • ducttape (voor vanalles)
 • poncho (je bent Nederlander of je bent het niet)
 • kopieen van je paspoort, verzekeringsgegevens, belangrijke telefoonnummers
 • Als je waardevolle (foto)apparatuur meeneemt: kopieen van de aanschafnota's zodat je bij diefstal aangifte kunt doen.
 
 
 

Eten en drinken

 

Costa Rica is een tropisch land en dus is het verstandig om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is een risico om gewassen of geschilde groenten en fruit te eten. Omdat het zonde zou zijn om naar Costa Rica te gaan zonder verse ananas of mango te kunnen eten tenzij je het zelf gepeld hebt, kun je beslissen om hierop uitzonderingen te maken. Je kunt vragen of het fruit/groente gewassen is met "agua purificada" en de algemene indruk van de gelegenheid telt natuurlijk ook mee.

In Costa Rica is een aanzienlijk gedeelte van de toeristenindustrie in handen van buitenlanders; in onze ervaring zijn daar de zaken meestal wel goed voor elkaar. Toch zou ik altijd voorzichtig blijven met groente en fruit die niet vers klaargemaakt zijn, of ze nou in agua purificada gewassen zijn of niet. De garnering op je bord bijvoorbeeld (blaadje sla, plakje tomaat) kan namelijk al heel lang geleden klaargemaakt zijn.

De betrouwbaarheid en kwaliteit van het eten is vaak heel goed te zien aan de hoeveelheid en het soort bezoekers van een restaurant of lunchlokaaltje. Hoe drukker het is, hoe hoger de "turnover" snelheid. Dit verkleint de kans dat etenswaar al langer geleden klaar gemaakt is. In onze ervaring is het vaak een goed teken als er veel locals aan het eten zijn. Niet alleen betekent het dat het eten wat meer representatief voor het land is (in tegenstelling tot de wereldwijd verkrijgbare pizza's en hamburguesas), maar ook dat het kennelijk onder de plaatselijke bevolking goed aangeschreven staat. Informeer altijd even naar het menu del dia.

 
 
 

Geld - Credit Card en PIN automaten

 

De munteenheid van Costa Rica is de colón (mv. colones). Niet te verwarren met de latijnse term voor dikke darm; colón is namelijk Spaans voor Columbus. De koers is 1 Euro : 682 Colones (feb 06). Je kunt ook goed uit de voeten met Amerikaanse dollars. Een nadeel is wel dat de wisselkoers colón-dollar waarschijnlijk dusdanig is dat de bedragen in dollars omgerekend in je nadeel worden afgerond: je bent dus duurder uit.

In grotere winkels en hotels kun je betalen met credit card. Sommige hotels en hostels willen bij het inchecken je credit card nummer hebben; afhankelijk van hoe betrouwbaar het overkomt kun je hiermee toestemmen. Doe je dit liever niet, dan kun je voorstellen om vooruit te betalen of een borgbedrag in te leggen.

In de meeste toeristische plaatsen zijn PIN automaten te vinden; onze Nederlandse kaarten werkten prima bij alle automaten met het "Cirrus" logo. Dit zou ook achterop je bankpas moeten staan, vraag het voor de zekerheid ook even na bij je bank.

 
 
 

Veiligheid

 

Costa Rica is een relatief rustig en veilig land, vergeleken bij de meeste van haar (armere) buren. Toch is het raadzaam om alert te blijven en de basale "regels" in acht te blijven nemen:

- laat geen waardevolle spullen achter in je hotelkamer. Wil je iets achterlaten in het hotel, vraag dan of de receptionist het in  de caja fuerte (kluis) wil leggen en laat hem een briefje opstellen met de precieze inhoud van wat je achterlaat. Een creditcard kun je misschien maar het beste niet achterlaten.

- Doe geen portemonnee in je kontzak. Houd je muntgeld en wat papiergeld los in een broekzak, zodat je bij aankopen niet je beurs open hoeft te maken (en iedereen kan bewonderen hoeveel erin zit).

- Draag een moneybelt, ook al zweet je je kapot. Stop mede daarom paspoort e.d. in een plastic zakje in je belt.

- Zakkenrollers werken vaker in teams; éen leidt af terwijl de andere je tas of iets anders meegrist. Wees alert zodra mensen tegen je aan botsen, iets op je knoeien of op een andere manier je aandacht proberen te krijgen. Dit komt nogal paranoide over, maar helaas werkt het vaak wel zo.

- Ga niet in op aanbiedingen om drugs te kopen!! Ook al zou je het daadwerkelijk willen kan dit een hoop gelazer veroorzaken. Vooral in badplaatsen waar veel (Amerikaanse) jeugd komt feestvieren komt dit voor.

- Houd te allen tijde je tas/rugzak in de gaten. Zet hem nooit zomaar los naast je neer, maar tussen je benen.

- Wie er alert uitziet, is meteen een minder interessant doelwit.

Gezondheid

Op advies van de GGD hebben wij enkele weken voor vertrek inentingen gehaald voor Hepatitis A en DTP. Op dat moment (voorjaar 2005) was het niet nodig om voorzorgsmaatregelen tegen Malaria te nemen (voor de noordelijke en zuidelijke buurlanden werd dit wel aangeraden). Vergeet niet om op tijd, minimaal 4 tot 6 weken voor vertrek, een consult bij de plaatselijke GGD te plannen. De kosten van een consult en de bovengenoemde inentingen lagen rond de 100 euro.

 
 
 

Electriciteit

  Stopcontacten zijn over het algemeen van Amerikaans model en dus is een adapter nodig voor de eurostekker. Het voltage is 110V, simpele europese apparaten en acculaders als een scheerapparaat hebben hier geen moeite mee. Controleer dit eventueel achter op de adapter/trafo.  
 
 

Fotografie

   

De tips hieronder zijn basaal en algemeen van aard. Voor adviezen over reisfotografie, kijk hier op onze nieuwe fotografiepagina!

Apparatuur

Wie met een (digitale) spiegelreflex op pad gaat, zal de volgende toebehoren goed kunnen gebruiken:

 • Een "standaard" walkaround objectief
 • Een telezoom objectief voor het fotograferen van dieren. Het is in de donkere regenwouden verstandig om, sowieso bij lange brandpuntsafstanden, hierbij een statief of monopod te gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.
 • Een UV filter als standaard filter
 • Een (circulair) polarisatiefilter; dit haalt veel hinderlijke schittering weg en maakt de kleuren dieper. Vooral de lucht krijgt een mooie diepblauwe kleur (als je met de zon in de rug fotografeert in ieder geval).

En eventueel:

 • een onderwater wegwerpcamera (voor als je gaat snorkelen). Er zijn tegenwoordig ook digitale compactcamera's te koop die tot 3 of 10 meter waterdicht zijn - geschikt voor snorkelen en zwemmen dus - voor ongeveer €200-400.

In bijna elk internetcafé is het mogelijk om foto's op CD/DVD te branden voor een redelijke prijs. Ook cardreaders zijn vaak aanwezig. Je eigen cardreader meenemen kan ook; sowieso hebben de meeste pc's in dergelijke cafés de juiste USB-drivers al geinstalleerd om de camera direct aan te kunnen sluiten.

Tijdstip

De algemene fotografieregels zijn: vroeg op de dag en later in de middag is het licht zachter en zijn de kleuren het mooist. Zeker in combinatie met een polarisatiefilter zijn later in de middag de mooiste foto's te maken. Let wel op: vooral in het regenseizoen is er 's middags in tropenlanden verhoogde kans op een goede bui.

Portretten

De meeste mensen voelen zich wat ongemakkelijk als een wildvreemde een foto van ze maakt; vraag dit daarom altijd. Vaak geldt: hoe "authentieker" de bevolking en hoe drukker bezocht het gebied, hoe groter de kans dat het beoogde onderwerp van je foto hier geen prijs op stelt.

Voor meer tips: zie de speciale reisfotografie-pagina.

 
 
 

Telefonie en Internet

  Via een vaste lijn naar Nederland bellen vanuit Costa Rica kan nogal omslachtig zijn; munttelefoons zijn er (bijna) niet. In plaats hiervan moet je een speciale telefoonkaart (tarjeta telefonica) aanschaffen. Makkelijker is het om in een van de vele internetcafé's via internet te bellen met skype of een vergelijkbare technologie. Internetcafés zijn alom aanwezig en beschikken over het algemeen over snelle en goedkope verbindingen.