PocoPoco Home Reizen Foto's Gastenboek

               
   

Om New York in een alfabet "samen te vatten", zou het alfabet oneindig veel letters moeten hebben! Toch doen we een bescheiden poging met dit NYC Alfabet.

 

Abercrombie & Fitch

De kledingwinkels van A&F zijn werkelijk something else. Inmiddels springen filialen van het voorheen enigmatische merk in heel de VS, maar ook daarbuiten als paddenstoelen uit de grond. De vestiging in NYC was onze eerste kennismaking met het verschijnsel.

Het eerste wat we zien als we de ingang van de winkel op Fifth Avenue naderen zijn een drietal halfnaakte modelachtige jongens en een meisje die als lokkertje klanten naar binnen moeten halen. De winkel zelf is geblindeerd en dus donker, op wat schaarse lampen na. Het winkelpersoneel heeft net als de proppers weinig verhullende werkkleding; zo wordt de begane grond bevolkt door meisjes die schijnbaar niets meer aan lijken te hebben dan een dichtgeknoopt houthakkershemd. Bij elke stap die je zet wordt je aangesproken door even opvallend ontkleed personeel dat onophoudelijk, tot vervelens toe, vraagt "hi, how are you doing?" of "what's going on?". Klanten die ook maar een blik werpen op de kleding, laat staan aanraken of gaan zoeken naar kleding in hun maat, worden direct belaagd door diezelfde types.

Rustig zoeken is er bepaald niet bij; je dient direct te pakken wat je door het personeel wordt gegeven en met je armen vol kleding grote bedragen aan de kassa af te rekenen. Het verwonderlijke is dat iedereen dat als gehypnotiseerd ook doet en gemiddeld 8 kledingstukken afrekent (!). De zware lucht van het alom aanwezige parfum, de claustrofobische werking van een doka-achtig hol volgestauwd met mensen en het gruwelijk irritante personeel zorgt ervoor dat je op een gegeven moment gillend weg wil rennen. Een Britse journalist die een tijdje undercover als winkelbediende heeft gewerkt bij een A&F in Londen verwoordt het erg treffend.

Brooklyn Bridge

  De beroemde brug met stenen bogen is een icoon en een mooie route om Manhattan binnen te lopen tegelijk. De brug verbindt het schiereiland Manhattan met de grote wijk Brooklyn. Je kunt het beste vroeg in de morgen de metro naar Brooklyn nemen en over het voetgangerspad downtown Manhattan binnenlopen. Het is vooral interessant om alle joggers te zien, die voorafgaand aan hun werkdag eerst een paar keer over de brug op en neer rennen.  

Central Park

  Central Park is groot, maar als je bedenkt dat het als "Groen Hart" fungeert voor de paar miljoen inwoners die Manhattan alleen al telt, valt het mee dat het niet continu afgeladen vol is. Doordeweeks is het zelfs nagenoeg uitgestorven. Als het weer in het weekend lekker zonnig is, zien we ineens overal mensen op straat of in de subway met slippertjes en een handdoek bij zich die even lekker in het park gaan liggen. Je kunt er vanalles doen; van roeien, tot golfen, van zonnen tot softball.  

D'Aiuto's Cheesecake and Pastry

  In midwest Manhattan (873 8th Av om precies te zijn) ligt sinds 1924 de bakkerij en (zelf benoemde) cheesecake specialist van de familie D'Aiuto. Als je binnen stapt, lijkt het alsof je 30-50 jaar terug in de tijd gaat, compleet met formica interieur, vergeelde krantenknipsels en heerlijk gebak en cheesecake!  

Empire State building

Het Empire State Building stond en staat voor mij symbool voor een bepaald soort New York; de Klassieke Metropool. Na de aanslag op het World Trade Center en het instorten van de torens, is het Empire State Building weer het hoogste van New York City.  Het circus waar je doorheen moet om het observation deck te bezoeken is wel jammer (à la Efteling), maar als je eenmaal vanaf de 86e verdieping over de verschillende delen van Manhattan uitkijkt is dat snel weer vergeten.

Misschien nog wel mooier om te zien: het Chrysler Building. Helaas is het niet toegankelijk voor het publiek, maar van de buitenkant is de art deco stijl van het gebouw duidelijk zichtbaar.

Fast Food Restaurants

Over het algemeen heeft het eten in fast food restaurants legio nadelen, maar in ieder geval 1 voordeel: je weet vantevoren aardig wat je krijgt. Dit geldt dus niet voor New York. De weinige keren dat we in NYC een fast food restaurant binnenstapten schrokken we van de smerigheid van het restaurant en de apathie van het personeel. Zelfs de hoeveelheden suiker, caffeïne en vet in het eten konden daar niet tegenop. Gelukkig is Manhattan bij uitstek de plek om leuke restaurantjes te vinden waar je wél lekker kunt eten. Een voorbeeld van zo'n restaurant, type ruwe diamant, is het Mooncake Cafe (263W 30th St, tussen 7th en 8th Ave)

Het is een van de meest opvallende gebouwen van New York en kennelijk een van de eerste wolkenkrabbers: het Flatiron building (flatiron = strijkijzer). Het driehoekige gebouw lijkt vanaf  de voorkant gezien onwaarschijnlijk smal. Het werd in 1902 gebouwd en was toen met 22 verdiepingen een van de hoogste gebouwen van de stad. Vanwege de kwetsbare uitstraling die het gebouw had, sloten de inwoners de eerste jaren weddenschappen af over hoe ver het puin zou komen als het gebouw in zou storten. Tot nu toe lacht het gebouw nog altijd het laatst..

De bijzondere vorm veroorzaakte ook harde wervelwinden op bepaalde plekken, met onder andere opwaaiende vrouwenrokken tot gevolg. Zo werd de hoek van 23rd Street en 5th Avenue, waar het Flatiron Building staat, tot een hangplek voor glurende mannen...

Ground Zero

  Er wordt hard gewerkt op de plek waar eerst het World Trade Center stond. Op dit moment (2009) is het nog een jungle van wapening en beton, maar hier moeten uiteindelijk allerlei imposante gebouwen en de "Freedom Tower" verrijzen. Begrijpelijk is alles goed met hekken afgezet, maar waarom alles ook geblindeerd is begrijp ik niet helemaal. Er bleek uiteindelijk maar klein stukje te vinden waar een glimp van de bedrijvigheid op te vangen was.  

Hotel

Verblijf in New York is duur, zeker als je iets op Manhattan zoekt. Ik vond het daarnaast ook erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn zat goede hotels en hostels, maar ook erg veel plekken waar met een beetje pech $1000+ kwijt bent voor een week ellende, smerigheid, geluidsoverlast en ongedierte.

Ik had vooral moeite om een onafhankelijke, niet-commerciële informatiebron te vinden. Via Googlemaps of Googleearth kwam ik een heel eind, door in een bepaald deel van Manhattan hotels te zoeken op de kaart en deze vervolgens op reviewsites nader te bekijken. Vooral hostels of hotels die bijna alleen maar redelijk tot goede recensies kregen hadden mijn aandacht, met weinig uitschieters (vooral naar beneden) dus. Een tijdsintensieve methode, maar zo kwamen we uit bij het Chelsea Star Hotel, waar we naar alle tevredenheid een weekje gelogeerd hebben.

Intrepid Museum

  In de Hudson ligt ter hoogte van 44th Street het vliegdekschip The Intrepid afgemeerd, dat is ingericht als museum. Niet alleen leuk als museum of gimmick (welke stad heeft nou een vliegdekschip op loopafstand liggen?), maar het is ook een bekende locatie in diverse films (I am Legend, National Treasure).  

John Lennon

John Lennon is natuurlijk slechts een van de vele beroemdheden die in New York wonen of gewoond hebben. Vanaf 1971 tot 1980 woonde hij onder andere in het Dakota gebouw op 72nd St, waar hij op 8 december 1980 werd neergeschoten. Nu nog zoeken groepjes toeristen het gebouw op, al is er niets meer te zien dan de facade. Een deel van Central Park is hernoemd tot "Strawberry Fields"; hier is ook het bekende imagine-mozaiek te vinden.

Katz' Deli

 

Deli is een afkorting voor "Delicatessen store" en staat voor een winkel waar allerlei luxe en bijzonder eten gekocht kan worden. Op Manhattan zijn talloze deli's te vinden die vaak allemaal in een bepaald deel van de wereld of categorie eten of drinken gespecialiseerd zijn. Een deli had in het bijzonder onze aandacht, namelijk Katz' Deli in de Lower East Side. Een bekende scene uit de film "When Harry met Sally" is hier opgenomen en dat maakte Katz' Deli tot een attractie die we niet mochten overslaan. Dat, en de pastrami natuurlijk...

Voor een "luttele" $15 kun je er een boterham krijgen waarop de pastrami tot 7 cm dik (!) opgestapeld ligt. Na deze heerlijke lunch duurde het wel 6 uur voordat weer honger hadden.

 

Liberty Island

  Liberty Island is het eilandje waar het Statue of Liberty op staat, dat dagelijks overspoeld wordt door hordes toeristen. We hebben het zelf niet bezocht (zie ook Staten Island Ferry), maar we hebben gehoord dat de veiligheidsmaatregelen draconisch zijn sinds de aanslagen van 9-11. Het is erg aan te raden om eerst op de site van het vrijheidsbeeld te controleren wat je wel en niet bij je mag hebben (zoals een rugzak). Onlangs is de kroon van het beeld weer opengesteld voor het publiek.  

Little Italy

Veel steden hebben wijken waar van oudsher een bepaalde etnische of religieuze bevolkingsgroep haar (culturele) stempel op de wijk drukt. Een van de meest bekende is toch wel "Little Italy" op Manhattan, waar natuurlijk voornamelijk Italianen wonen. Little Italy bevindt zich in downtown Manhattan, ter hoogte van the Bowery. Tegenwoordig is er van Little Italy weinig meer over; eigenlijk profileert nog maar 1 straat zich duidelijk als Italiaans. Het geheel is zo toeristisch en over the top, dat we er maar snel doorheen zijn gelopen. Het afkalven van Little Italy heeft veel te maken met de toestroom van Chinese immigranten, en de samenhangende groei van het aangrenzende Chinatown.

Musea

  De musea die New York City rijk is behoren tot de meest beroemde ter wereld. The Metropolitan Museum ("The Met"), the Museum Of Modern Art (MOMA), het Guggenheim Museum; het is maar een kleine greep uit het duizelingwekkende aanbod. Het is vrijwel onmogelijk om als toerist in New York alle musea voldoende tijd te geven om van alle pracht te kunnen genieten. Maak een bescheiden keuze uit het aanbod en doe rustig aan. Je kunt altijd nog een keer terug komen voor de rest.  

New Yorkers

  Hoe zeer Nederlanders de Nederlandse oorsprong van de stad duidelijk menen te herkennen in de aard van New Yorkers, de inwoners zelf zien zich toch als een unieke groep. Ik kan het niet beter verwoorden dan Jeffrey (zo New Yorks als het maar zijn
kan):

"New Yorkers do NOT let ANYTHING defeat them, get in their way, or bring them down. They're attitude is do it, do it now, whether you win or lose....
If you lose, do it until you win, which really means until you succeed.
This must be something that's worthwhile (or fun), nothing with bad intentions of course.

It's the lead, follow, or just get out of the way attitude.
If you got something to say, say it, get to the point, don't ramble, etc.

The rest of the world, especially southerners take this as being rude or cocky.
NY'ers just get to the point in a sentence of 2, instead of a paragraph.
Southerners take up to a half mile (or more) just to get up to the speed limit.
NY'ers get up to and beyond the speed limit before they hit the next light (if pedestrians allow it without running them over).

It's the NY pace......get it, catch it, do it..........It's NYC.....!!"

 

Oordopjes

Algemene tip: neem oordopjes mee voor een goede nachtrust. Het leven in NYC gaat 24-7 in hoog tempo door, met bijbehorend lawaai.

Park Avenue

Park Avenue, die aan de oostzijde van Central Park loopt, is een van de straten van de Upper East side. Deze buurt staat bekend om de statige apartementengebouwen; een zogeheten "upscale neighborhood". Het is een van de duurste plekken om te wonen in NYC, een stad die toch al niet bekend staat om de redelijke huur- en koopprijzen. Gemiddeld schijn je voor een    1-kamer appartement al gauw $2200 per maand te betalen.. Vanwege de uitstraling van de wijk, wordt deze vaak gebruikt als set voor series en films. To name a few: Sex and the City, The Devil Wears Prada, The Nanny, Will and Grace, Two weeks Notice etc. etc.

Rockefeller Center

  Rockefeller Center is een gigantische groep (kantoor)gebouwen, bijna een hectare groot, midden in Midtown Manhattan. Het werd in 1939 gebouwd in opdracht van de beroemde miljonair John D. Rockefeller en het complex heeft zelfs een eigen metrostation. Het "Top of the Rock" observation deck steekt het Empire State Building naar de kroon wat uitzicht betreft.  

Salon de Ning

  Op de 23e verdieping van het Peninsula Hotel ligt de "Salon de Ning" , een cocktailbar en terras met prachtig uitzicht op Midtown, een hoekje van Central Park en Fifth Avenue. Een unieke plek om de zon onder te zien gaan onder genot van een (prijzig) drankje.  

Staten Island Ferry

  De Staten Island Ferry vaart een paar keer per uur tussen Battery Park en Staten Island heen en weer en is de belangrijkste manier voor bewoners van dit eiland om op Manhattan te komen. Vanaf de ferry heb je een mooi uitzicht op Manhattan, Liberty en Ellis Island, de Brooklyn Bridge en New Jersey. Het was in onze ogen een goed alternatief om het vrijheidsbeeld goed te zien, zonder mee te hoeven doen aan de tourist trap die de officiële vrijheidsbeeldtour schijnt te zijn.  

Subway

  Bijna net zo symbolisch voor New York als het Empire State Building, Central Park of de Brooklyn Bridge is de metro van New York. Geliefd en verguisd, vreselijk handig en ontzettend chaotisch tegelijk. Het metro systeem van New York, dat vooral onder Manhattan loopt, is bijna 400 kilometer lang en vervoert per jaar ongeveer 1,5 miljard mensen. De meeste New Yorkers hebben geen auto en reizen te voet, taxi of met de ondergrondse (al is de fiets in opmars). Ook voor toeristen is de subway de ideale manier om snel en goedkoop van A naar B te komen. Met een speciale metro card kun je een bepaalde tijd onbeperkt reizen voor ongeveer $25.   

Times Square

  Het wereldberoemde Times Square bestaat als plein uit 2 spitse taartpunten die met de punt tegen elkaar aanliggen, omgeven door de wolkenkrabbers van het bruisende Midtown Manhattan. Als sinds jaar en dag zijn de onderste verdiepingen van de gebouwen aan het plein behangen met (licht)reclame. Nu de ouderwetse neonbuizen vrijwel volledig vervangen zijn door LED-videoschermen, lijkt Times Square op alle momenten van de dag de meest chaotische, energieke en drukke plek van New York. Alles beweegt.  

Weer

Het weer in New York wordt omschreven als een vochtig land-klimaat. Het lijkt een beetje op Nederland, met koudere winters, iets warmere zomers en een vergelijkbare luchtvochtigheid. Eigenlijk vormen de zomermaanden de enige periode dat NYC een minder geschikte bestemming is vanwege de vochtige warmte. De herfst is zonnig en milder qua temperatuur, de lente verassend warm (maar iets minder zeker van zonneschijn) en de winter koud maar sfeervol.

Wall Street (NYSE)

  De aandelenbeurs van New York (NYSE) ligt natuurlijk op de bekende Wall Street. Vanwege veiligheidsmaatregelen kan het moeilijker zijn om het gebouw te bereiken. Helaas is het niet opengesteld voor het publiek. Het is goed te merken dat Wall Street in een van de oudere delen van Manhattan ligt; de straten zijn een doolhof zoals in de meeste Europese steden (dit in tegenstelling tot het gebruikelijke stratenplan van Amerikaanse steden, dat extreem regelmatig is).  

Wijken

De wijken van New York zijn begrippen op zich geworden. Queens, Harlem, the Bronx. Maar ook binnen het compacte Manhattan zijn wijken die soms nog geen vierkante kilometer groot zijn al zó verschillend.. Een paar voorbeelden:

Chelsea (Garment District)

East Village 
Greenwich Village SoHo (= SOuth of HOuston) 
Midtown Manhattan  Tribeca (= TRIangle BElow CAnal St)
Gramercy Park  Meatpacking District 
West Village  Upper East Side 

Yankees

  New York heeft twee belangrijke baseball teams; de Yankees en de Mets. Het bijwonen van een baseball game is een uitgelezen kans om de Amerikaanse sportbeleving van dichtbij mee te maken. Een dergelijke wedstrijd duurt al snel meer dan 3 uur. Tip: laat je rugzak thuis; vanwege veiligheidsmaatregelen mag je deze waarschijnlijk niet meenemen het stadion in. Je kunt in de omliggende kroegen een kluisje huren, maar dit is natuurlijk extra gedoe en vaak niet goedkoop. Als je als toerist een wedstrijd wilt bijwonen is het verstandig om vantevoren een kaartje te kopen; je kunt het moeilijk een weekje later nog een keer proberen als er toevallig geen goede plekken meer over zijn.  

Zwaar

Terwijl we in New York waren zagen we veel minder overweight Amerikanen dan we verwacht of gewend waren vanuit onze ervaringen elders in the States. Waar zou dit aan liggen?